top of page

Inredningstips - ljus

 

Ljuset kan förändra ett rums känsla och utseende avsevärt. Det är svårt att veta hur man ska använda sig av ljus för att skapa den atmosfär och det utseende du vill ha. I denna text kommer vi ta oss igenom några enkla typer av ljus och hur de fungerar.

 

Hårt och mjukt ljus: hårt ljus avger skarpa skuggor. Går du ut mitt på dagen en molnfri dag så kommer du se skarpa skuggor från objekt som solen lyser på. Mjukt ljus ger ifrån sig diffusa skuggor. Går du ut mitt på dagen en molnig dag så kommer du lägga märke till att skuggorna är svårare att se än om det hade varit molnfritt. Detta beror på att molnen diffuserar ljuset.

 

Har du en glödlampa i taket med ett klart genomskinligt glas så kommer du få ett hårt ljus. Om du har en lampa med ett frostat glas så kommer du få ett mjukt ljus.

 

Känslan från ett hårt ljus upplevs ofta som dramatiskt, tufft eller just hårt. Mjukt ljus kan upplevas som lugnt och harmoniskt eller just mjukt.

 

Hur använder man hårt och mjukt ljus? Hårt ljus används ofta till att rikta fokus och lyfta fram något. Spotlights avger ett hårt ljus som kan riktas till exempel mot en tavla just för att ge tavlan lite extra uppmärksamhet. Mjukt ljus är vanligt att ha i taklampan eftersom att det sprider sig bra i rummet vilket gör allting tydligt att se samtidigt som det ger ett behagligt sken.

 

Ljustemperatur: Ljusets temperatur mäts i kelvinskalan. Vanligtvis brukar lampor för hemmabruk hålla sig mellan 2100-4200 K. Temperaturer runt 4200 K uppfattas som neutralvitt ljus. Mellan 2700-3000 K uppfattas som varmvitt ljus och mellan 2100-2500 K uppfattas som extra varmvitt.

 

Neutralvitt ljus används ofta i arbetsmiljöer för att det visar rummet och dess objekt i sin “rätta” färg och inte i någon annan nyans eller färg. En vit penna i neutralt ljus ser vit ut, men om ljuset skulle vara gulaktigt så skulle pennan se gulaktig ut. Man använder även neutralvitt ljus i arbetsmiljöer för att det liknar dagsljus och därmed kan upplevas som uppiggande. 

 

Varmvitt och extra varmvitt används ofta i hemmamiljöer eftersom att det kan upplevas som lugnande och harmoniskt, vilket är en känsla många vill uppnå när de befinner sig hemma. Har man till exempel ett hemmakontor eller garage hemma så kan det däremot vara bra att ha ett neutralvitt ljus i de rummen.

bottom of page